the tible player

El meu tible del luthier mataroní, Miquel Puigdellívol

El tible és un instrument de vent - fusta tradicional català. Provinent de les antigues xerimies, i modernitzat al llarg de la història, actualment és (juntament amb la tenora) uns dels instruments més importants i peculiars de la Cobla (formació instrumental catalana). A nivell de sonoritat, la seva propociona a la formació i a la sardana (dansa tradicional catalana) un caràcter festiu i popular però aquest fet no vol dir que el tible no pugui tenir un so dolç i melodiós més proper al de la tenora o al del corn anglès o oboè.

M'inicïo al tible, al món de la cobla i la música en general a l'any 1991. Em considero autodidacte en aquest instrument ja que les poques lliçons del meu mestre, Marcel Artiaga i Valls (tible solista de la Cobla Internacional Montgrins), es poden contar els dits de les mans.

Actualment toco amb un tible del luthier mataroní Miquel Puigdellívol construit fa més de 25 anys de la que, a pesar de ser un instrument antic i tenir problemes d'afinació, en destaco la seva inèdita sonoritat comentada, per molts dels seguidors, com una sonoritat "càlida" i "amorosa". Sóc, i treballo, per defensar les seves possibilitats tímbriques, tècniques i melòdiques.

Fotografia: F. Botet (estiu '12)
Blanes '11
Audició escolar.

Des de l'any 2002 experimento en el camp de la composició per a cobla tot escrivint les següents sardanes: 
Tret d'enginy (2002 - Obligada de dos tibles)
Sardanes al Cava (2003 - Obligada de canya)
Somni de Plaça (2005)
Aniversajant (2006)
El seient de l'ànima
Gresca pirata! (2009 - basada en els motius de la Cançó dels Pirates de Premià)
Al teu record, Santi (2010) 
Colla Francesc Rubio (05.12) 
Jana, la tercera Gràcia (09.12), 
Galop del SardaTIC (04.13). 
Unint mans, sempre! (10.15) 
Batuc de roure (05.16 - per a cobla i batucada) 
Castellar sardanista (10.16)
Ítram (05.17 - basada en la novel·la El pont dels jueus de Martí Gironell) 
La juguesca del Diable i la Velleta (10.17).

Experiència professional.

L'any 1993 entro a formar part de la Cobla Premià (antiga Premianenca) i des de l'any 2000 estic a la Cobla Marinada de Badalona.

· Gairebé una vintena d'enregistraments de música per a cobla.

· Actuacions arreu del món a través de "La Cobla volta Món"! i altres formacions estables.

· Col·laboracions amb la majoria de les cobles del pais com la Cobla St. Jordi - Ciutat de Barcelona, Principal del Llobregat, Mediterrània, Jovenívola de Sadabell, Bellpuig Cobla, Premià, Ciutat de Terrassa, Reus Jove, Cobla de Cambra de Catalunya entre altres.

· Col·laboracions amb la Banda Simfònica de Badalona com a tible solista i altres projectes de difusió de la música tradicional.

· 2007 i 2011 . Participació internacional com a tible solista en els concerts realitzats en la ciutat anglesa de Bishsop Auckland (Newcastle) dins del projecte musical “El Pintor i el Patriarca” dirigit i coordinat per Duncan Brown.

· Participació i treballs per a la promoció del tible en altres estils i formats musicals.