Mirant al meu voltant · tible i sardanesACTES DE PRESENTACIÓ 

2018

10 de gener '18. Xerrada presentació del CD. 
18.30h. Sant Feliu de Guíxols. Aula universitària. 
26 de gener '18. Xerrada presentació del CD. 
19h. SOM. Mostra Cultura Popular de Barcelona. Espai presentacions. 
1 de febrer '18. Xerrada presentació del CD. 
19h.Tona. Llibreria Tradillibreria 
8 de febrer '18. Xerrada presentació del CD.
18h. Manresa. Aula universitària.
16 de març '18. Xerrada presentació del CD.
19h. Sant Feliu de Codines. Bibliteca Joan Petit Aguilar.
21 de març de febrer '18. Xerrada presentació del CD. 
18.30h. Barcelona. C. Cívic Can Castelló (C/Castelló 1 -7)
7 d'abril '18. Concert presentació del CD.
Badalona. Tarda. Círcol Catòlic. 
20 d'abril '18. Xerrada presentació del CD. 
Olesa de Montserrat. 19h. Biblioteca Santa Oliva.
24 de maig '18. Conferència El jovent a la sardana, quina gran preocupació!
18h Barcelona. Aula Universitària del Baix Guinardó. 
20 d'octubre '18. Concert presentació del CD.
18h L'Hospitalet de Llobregat. Auditori Barradas. 


2017
5 de maig Roda de Premsa 
19h Ámbito Cultural del Corte Inglés del Portal de l'Àngel de Barcelona 
6 de maig. Concert presentació 
18h. Premià de Mar. Centre l'Amistat 
12 de maig. Xerrada presentació
19.30h Centre Les Esmendies de Mataró. 
20 de maig. Tarrragona - MasterClass 
12h EMM de Tarragona. MasterClass de conjunt
20 de maig. Xerrada presentació del CD. 
18h Tarragona. Sala d'actes de la Cooperativa Obrera.
Activitat organitzada per Casal Tarragoní.
9 de juny. Xerrada presentació del CD
19h. Igualada. Sala d'actes de la Biblioteca Municipal. 
29 de juliol. Xerrada presentació del CD
19.30h Perpinyà. DAP – Mostra de Cultura Popular Catalana.
8 de setembre. Xerrada presentació del CD. 
19.30h. Sant Vicenç dels Horts. Ateneu Familiar.
1 d'octubre. Concert presentació (anul·lat. Esperant nova data)
Tarda. Martorell. 
11 d'octubre. Xerrada presentació del CD 
20h. Torelló. Biblioteca Municipal "Dos Rius" (acte previ al 47è Aplec de Tardor).
12 d'octubre. 19h. Xerrada presentació del CD. 
París (Delegació a França de la Generalitat de Catalunya) 
14 d'octubre. 19h. Xerrada presentació del CD.
Londres (Casal Català UK a Londres). Lloc i hora a confirmar. 
27 d'octubre. 20h. Xerrada presentació del CD.
Tiana. Escola de música (Acte inici curset de sardanes amb la participació musical d'Enric Ortí (tenora), Isaac Vilanova (tenora) i Marta Fina (tible).
18 de novembre. Concert presentació del CD.
21h. Vidreres. Cobla Marinada i la Banda Parranda. 
2 de desembre. Xerrada presentació del CD.
16.30h.  Museu del Joguet de Figueres. Organitza Foment Pep VenturaAbans de parlar-te de Mirant al meu voltant · tible i sardanes, la proposta que he dissenyat i produit en motiu dels meus 25 anys com a músic de cobla i intèrpret de tible, et convido a llegir la descripció que el comunicador Jordi Saura n'ha fet d'aquesta.

"Mirant al meu voltant · tible i sardanes", molt més que un disc!
per Jordi Saura

Catorze sardanes, set de Xavi Piñol i set més d’altres compositors, escollides per ell mateix d’entre les que formen part del seu repertori com a instrumentista de tible, és el que a primer cop d’ull ens pot semblar el cd Mirant al meu voltant · tible i sardanes.

Però no, el disc és molt més, és un compendi d’estimació, complicitats, compromís i treball constant i ben fet.

És l’estimació per la música i per un instrument, el tible, que en mans de Xavi Piñol no és pas aquell chilló tiple com és definit al Mètode d’en Pardas.  Més aviat tot al contrari, parodiant un títol d’un dels compositors presents al disc, en Xavi ens fa apreciar la dolçor del tible.

Copsem aquesta dolçor quan el tible d’en Xavi dialoga amb la tenora (No te’n vagis amor meu, Carícies), quan és el protagonista de grans passatges de virtuosisme solista (Gallardia, Ciutat de l’Hospitalet) o clarament intimistes (Granet de blat), també quan el trobem en curtes i acurades intervencions (Abraçada, Una sardana). En Xavi fa que el tible ens commogui, ens faci saltar o fins i tot ens deixi el cor encongit (torneu a escoltar Gallardia).

El resultat final només és possible per un altre factor que també cal tenir en compte: la complicitat. La que endevinem amb els companys de cobla, una Marinada que no defuig els repertoris compromesos, complicitat també amb el músic que va dirigir l’enregistrament, en Marc Timón, amb qui en Xavi va formar parella a la mateixa cobla.  Complicitat fins i tot amb el primer mestre, en Marcel Artiaga a qui podem escoltar acompanyant en Xavi en la seva primera sardana, escrita per a dos tibles Tret d’enginy.

És també per una manifesta estimació per la música i pel seu instrument que ens fa gaudir d’un repertori format per set pàgines de la música sardanista que hem de retenir a la memòria, totes elles triades expressament a partir dels arguments que podem llegir en el document que acompanya el disc.

I juntament amb aquestes pàgines set títols més que ens aporten la visió que en Xavi té de la sardana i de cap a on pot anar la seva música.  Unes de tall clàssic i altres que ens porten per camins sonors força diferents, fins i tot amb la introducció d’una batucada (Batuc de roure!). Sardanes, les d’en Xavi, que gaudeixen de gran acceptació com ho demostra el fet que n’hi ha d’encarregades per agrupacions sardanistes (Castellar Sardanista, Batuc de roure!), altres són fruit de relacions molt personals, sardanes intimistes com Al teu record, Santi; Colla Francesc Rubio o Jana, la tercera Gràcia.  També la literatura li ha inspirat música, és així com ens presenta Ítram, que manlleva el nom del protagonista d’El pont dels jueus, de Martí Gironell.

Mirant al meu voltant · tible i sardanes és encara més.  És el fruit del treball acurat i constant d’un emprenedor, de fet així es presenta ell mateix “músic emprenedor”.  Ho és presentant propostes per les escoles, ho és amb la Cobla Volta Món! i també amb la producció d’aquest disc, d’una banda assolint l’objectiu del mecenatge i per l’altra amb la manera de presentar-lo.  No s’ha limitat a un concert, com el que va tenir lloc el 6 de maig, el projecte facilita que en puguin ser més, com també són molts ja els actes que ha ideat i que l’han portat a diferents ciutats (catalanes i europees) per tal de parlar-ne li presentar-lo en societat.

És per tot això que Mirant al meu voltant · tible i sardanes no és només un disc, no és un disc més de sardanes. És una excel·lent proposta de música sardanista i a la vegada el reflex de la personalitat d’un músic que estima el seu instrument, que es compromet amb la seva professió, i que creu en la música com en un mitjà expressiu de primer ordre.

Una proposta que en Xavi ens mostra després d’haver mirat al seu voltant convençut que és just al seu voltant on trobarà els arguments per seguir desenvolupant el seu art.  És per tot allò que l’envolta, que és important la continuïtat en el seu treball, així en serem afortunats destinataris.
   
Jordi Saura